Regisseur

Home/Regisseur
Regisseur 2017-05-22T11:05:57+00:00

Maria Eldering, regisseur & theatermakerMet regisseren begon ik In maart 2009 bij Theatergroep Plug-in, de muziektheatervoorstelling ‘Voor wie”. Een voorstelling met eigen werk van Guido van de Meent uitgevoerd in het Witte Theater te IJmuiden. Niet veel later richtte ik samen met Rika Plug en Guido van de Meent Stichting Theatergroep modoc op waar we 4 jaar lang prachtige projecten hebben gemaakt op het gebied van muziek en theater. Hier heb ik mij als regisseur in volledige vrijheid kunnen ontwikkelen en is mijn van passie voor theater alleen maar toegenomen. Bij Modoc regisseerde ik de voorstellingen ‘Modoc voor de Leeuwen’, ‘Leef’ en de musical Foxtrot.

Via Modoc kwam ik in contact met evenementenbureau Levensgenieters waar ik aangenomen werd als regisseur bij Kaeskoppenstad in 2011 en 2012. Hier kreeg ik de mogelijkheid mij verder te ontwikkelen in het geven van workshops, het bedenken en uitwerken van figurantenrollen, het schrijven van nieuwe stukken en het ontwerpen van een nieuw project, de ‘Helgracht’.

Door mijn ervaring bij Kaeskoppenstad werd mij gevraagd in het voorjaar van 2013 mee te werken in de organisatie van het Frans Hals festival in Haarlem.

In het najaar van 2013, 2014 en 2015 regisseerde ik het Jopenfestival, terug naar de middeleeuwen met lekker bier, eten, theater en muziek!

Voor meer info kijk bij Straatevenementen.

Naast het regisseren van muziektheatervoorstellingen en straattheater regisseer en schrijf ik ook kindervoorstellingen. Door mijn pedagogische achtergrond en mijn werk in de kinderopvang kreeg ik de mogelijkheid musical- en theaterworkshops voor kinderen te ontwikkelen binnen de SKON. Binnen 15 keer samen met de kinderen een stuk maken en uitvoeren met muziek en dans. Een geweldige uitdaging waarin de creativiteit van de kinderen er vanaf spatte! Onder het motto ‘Kinderen kunnen alles’!

Regie en eigen werk

 • ‘ We zullen doorgaan’ Theatergroep Plug in 2007
 • ‘Voor wie’ Theatergroep Plug in 2008
 • ‘Voor de leeuwen’ Theatergroep Modoc 2010
 • ‘Leef’ Theatergroep Modoc 2011
 • Figuratie Kaeskoppenstad Alkmaar 2011 en 2012
 • Musicalworkshops voor SKON kinderopvang 2011 en 2012
 • Figuratie Frans Halsfestival 2013
 • Regie en theaterconcept Jopenfestival Haarlem 2013 en 2014
 • Muziek en theaterworkshops voor Partou kinderopvang. 2013 tot op heden.

Acteren

(Het overzicht bevat alleen de meest relevante rollen/ producties.)

 • Olifantsjong, Witte Theater, regie Aad Spee. 1997
 • Fiddler on the roof, Anatevka. 2005
 • Myra, Kerst-stuk i.s.m. Jogchem Jalink. 2005
 • Anne Frank, Prinsengracht 263. 2008
 • Anne Frank (voorstelling ‘Lotte’ Fred Rosenhart producties) 2012 tot op heden
 • De Lijven, Theatergroep Mani. (publieksprijs theater Cameleon)
 • De Bobzusjes (Theater duo voor evenementen en festivals) 2012 tot op heden. (Roze kunstlijn/ Amnesty/ Project Fors/ Stichting BNI/ Bevrijdingspop Haarlem/ Festival de kleuren van het leven/ Jopenkerk)
 • “Bij Uil thuis’ Kindervoorstelling Stichting Dans&Theater Paul Rooyackers 2014 tot op heden
 • Actrice bij toneelgroep Genesius 2004 tot op heden

Modoc voor de Leeuwen

flyer_modoc_voor_de_leeuwenDe Alkmaarse muziektheatergroep Modoc houdt je aan de hand van zijn repertoire een spiegel voor. Wat is echte liefde? Venus godin van de liefde heeft daar een traditioneler beeld van dan haar ondeugende kindje Cupido, die zij dan ook van in de hemel naar de aarde verband. Hierdoor wordt het dagelijks leven van drie Nederlandse huishoudens totaal op zijn kop gezet: liefde neemt soms andere vormen aan. En waar geen liefde is verschijnt ze plotseling in haar zuiverste vorm aan. Met een flinke dosis humor en breekbare liedjes gaat
MODOC VOOR DE LEEUWEN

 

Regie Maria Eldering
Muziek Guido van de Meent
15 Mei 2010 Theater de Vest, Alkmaar

Muziektheatervoorstelling Leef

modoc leef ramses“LEEF “roept Ramses door de luidsprekers, in iedere tekst in elk gesproken woord is het te ruiken. En bij iedereen voor altijd in het geheugen gegrift.

In de voorstelling “LEEF “ brengt MuziekTheatergroep Modoc aan het licht hoe de liedjes voor zijn luisteraars intens persoonlijk kunnen worden; bij iemand gaan horen, een spiegel zijn. Kortom wat een enorme kracht, hoop en troost een liedje kan geven.
Aan de hand van bekende en minder bekende Ramses-pareltjes:

Ramses Leeft!

Leef!
Door Theatergroep Modoc
Regie: Maria Eldering
Muziek: Guido van de Meent
13 en 14 Mei 2011 Theater Provadja Alkmaar

Musical Foxtrot

Foxtrot speelt zich af in de jaren dertig: de tijd van onbekommerd vertier, zorgeloos dansen en het zwaaien met struisveren. En tegelijkertijd is er de economische crisis, de oorlogsdreiging en de Hollandse kleinburgerlijkheid: de tijd waarin iedereen zich staande probeert te houden. Jules vormt samen met Lisette een derderangs zangduo in een louche nachtclub in de grote stad. Hij geeft zich uit voor leraar Duits en zij voor concertzangeres. In het pension waar zij beiden wonen, trekt het provinciale meisje Josien in. Josien krijgt Duitse les van Jules en wordt hopeloos verliefd op hem. Maar Jules kan haar liefde niet beantwoorden. Dit leidt tot dramatische, maar ook tot komische ontwikkelingen.

Foxtrot was te zien op 5 en 6 November 2011 in de Philharmonie te Haarlem

Regie Maria Eldering en Herman Planken
Muziek Guido van de Meent.

Als Theatermaker schreef ik in 2005 in samenwerking met Jochem Jalink en Freek Bakker mijn eerste theaterstuk, KerstStuk. Uitgevoerd in het CandleTheater te Haarlem.