Zangeres Nicolette Knape

Home/Chante!/Zangeres Nicolette Knape
Zangeres Nicolette Knape 2017-05-22T11:05:56+00:00

Nicolette KnapeMijn liefde voor muziek begon op jonge leeftijd. Het duurde echter enige tijd tot ik mijn passie voor de Franse chanson ontdekte.

Mijn zangcarriere is begonnen in het kinderkoor in de Groenmarktkerk. Ik zong hier, vanaf mijn vierde jaar, elke zondag in de kerk met volle borst alle liedjes mee. Het was dan ook niet verwonderlijk dat mijn ouders mij inschreven voor de Koorschool in Haarlem. Thuis was ik niet stil te krijgen en ik kreeg dan ook vaak de woorden naar mijn hoofd geslingerd: “De radio staat al aan!” Daar had ik een goede oplossing voor, de radio uitzetten en zelf gaan zingen zonder radio.

Ondanks mijn passie voor zang heb ik eerst een aantal jaren op klarinetles gezeten. De lessen waren erg gezellig maar dat kwam meer omdat mijn medeleerling klarinet speelde en ik daarentegen de liedjes zong. Wat natuurlijk al niet klopte want je behoort je instrument te bespelen en niet te zingen. Ik had al snel door dat dit niet de plek was waar ik thuishoorde en ruilde mijn klarinetles voor zangles in.

Ik kwam als verlegen meisje bij Gerrit Eijkelboom terecht. Toen hij mij hoorde zingen noemde hij mij een “ruwe diamant’ maar die klassieke scholing moest er nog even uitgeslagen worden. Ik was ontzettend blij dat ik eindelijk op zangles zat, welke kant ik alleen op wilde qua zang dat wist ik niet, dat was iets wat ik nog moest uitzoeken. Het enige wat ik wist, was dat mijn hart mij vertelde dat dit mijn pad zou zijn.

Zoals bijna elke puber hield ik van popliedjes en ik wilde dan ook het allerliefste Britney Spears zingen, zolang het maar liefdesliedjes waren. Toch was ik een erg onzeker meisje, vooral als het mijn zang betrof. Mijn zangleraar vond het toen een goed idee om mij in een rockband te laten gaan zingen. Dit was voor mij heel iets anders, ik vond het super om te doen en mijn zekerheid groeide met de dag. We noemden ons Scubabinch, waarbij we nummers speelden van de Red Hot Chilli Peppers tot Anouk. Met Scubabinch heb ik onder andere gespeeld in het ‘Patronaat’ en de ‘Koepel’ in Haarlem. Met deze band heb ik uiteindelijk een paar jaar samen gespeeld. Iedereen begon aan zijn eigen pad en daarbij was de band ook verleden tijd.

Nadat ik was gestopt met in de band zingen begon ik geïnteresseerd te raken in musical. De liederen waren anders en ik leerde hierdoor ook weer nieuwe zangtechnieken. Niet veel later werd ik via Maria Eldering, die ik van toneel kende, gevraagd of ik auditie wilde komen doen voor Theatergroep Modoc. Hier zou toneel en zang samen gebracht worden in een muziektheaterstuk. De combinatie zang en toneel trok mij enorm aan.

In de periode dat ik bij Modoc zong en speelde heb ik een rondreis gemaakt door Frankrijk. Bij deze reis kwam ik in aanmerking met het Franse Chanson. Deze muziek trok mij. Ik vond er de vrijheid, troost, passie en liefde in die ik zocht in de muziek. In een cd winkel in Parijs ben ik samen met Guillaume, de jongen die daar werkte, een paar uur alleen maar bezig geweest met Franse cd’s luisteren en uitzoeken welke ik het mooiste vond. Zo kwam ik met meer dan 70 franse cd’s thuis. Ik had zelfs de grote eer om de Charles Aznavour te zien mogen optreden in Olympia. De liefde voor het Franse chansons was geboren!

10404248_663687110405423_3524250921505897255_nNa mijn periode bij Modoc zijn Maria en ik nog meer bevriend met elkaar geraakt. We kwamen tot de conclusie dat na bijna meer dan 9 jaar vriendschap tussen ons het een leuk idee zou zijn om samen muziek en theater te gaan maken. De bobzusjes, ons entertainment duo werd geboren. We waren bij menig festival aanwezig. Via een acteurcollega, Fred Rosenhart, werden we gevraagd om bij Amnesty het nummer Vrijheid van Liesbeth List te komen zingen. Zo stonden wij op de Grote Markt in Haarlem op een koude winterdag dit nummer te zingen. Het bleek aan te slaan en er werd meteen gevraagd of wij een concert wilden komen geven op Duin en Kruidberg. Dat was nog een hele uitdaging want er stond maar 1 nummer op ons repertoire.

Met onze gezamenlijke passie en liefde voor muziek begonnen wij met Chante! De combinatie van het Franse en Nederlandse chanson past perfect bij ons. Met mijn band “Chante!” doe ik nu waar ik het meest van hou.

Inmiddels hebben we ons eigen concertprogramma en stonden we in maart 2015 in de finale van het Concours de la Chanson.

Wij willen ons repertoire nog verder uitbreiden en hierin groeien. Wat ik nog graag zou willen is een muziektheaterstuk met Chante waar het France chanson centraal staat.